View online

Wordenskjolds

Anbefalinger til Danske Ølentusiasters Ølfestival 2021

Efter et års pause fra ølfestival i Lokomotivværkstedet, så ser jeg frem til endnu en spændende ølfestival hos Danske Ølentusiaster. I år er konceptet lidt anderledes. Festivalen er kun på 2 dage, og der er 2 sessioner om dagen, hvor man kan smage øl i 5 timer. Jeg kommer som sædvanlig med nogle anbefalinger til, hvilke øl jeg synes, man skal smage på festivalen. I skrivende stund – søndag aften – er det ikke alle bryggerier, som har løftet sløret for hvilke øl de medbringer. Derfor er mine anbefalinger kun baseret på de øl, der var tilgængelige. Mon ikke der kommer nogle spændende øl fra de andre bryggerier også.

Da jeg skal stå på Det Lille Bryggeris stand, så er der ikke øl fra Årets Bryggeri 2020 med på min liste, men Det Lille Bryggeri har som de forrige år mange nyheder blandt udvalget. Kom forbi stand 8 og få en snak om øl. Jeg står på Det Lille Bryggeris stand til den tidlige session fredag og den sene session lørdag.

Jeg vil også nævne Håndbryggernes (stand 20) og Herodes (stand 27) stande. Man ved ikke hvad der er på hanerne, men det er i begge tilfælde nogle dygtige ildsjæle, der brygger noget øl, hvor man kan få nogle smagsoplevelser ud over det sædvanlige.

 

Normalt bliver festivalen holdt i maj måned, men fordi den i år bliver afholdt i oktober måned, så er der flere jule- og nytårsøl med end der plejer. Det vil mine anbefalinger selvfølgelig også bære præg af.

Vi ses til Ølfestival i Lokomotivværkstedet.

 

1. Ørbækker Pilsner (Pilsner på 4,6%)

De seneste år har mange kaldt for Year of the Lager. Så lad os kaste os ud i en tjekkisk inspireret pilsner med Saaz humle. Pionererne fra Ørbæk har Ørbækker Pilsner med, som blev kåret som "Bedste Øl Til Prisen" i aprilnummeret 2021 af Whisky & Rom magasinet. Lad os se hvad den kan.

Ørbæk Bryggeri, stand 14.

 

2. New Year 2022 (Berliner Weisse på 5%)

Skands blev overtaget af Ernst og Søren for over 4 år siden efter mange år med Birthe ved roret. Mig bekendt har Skands ikke før begivet sig ud i en Berliner Weisse. Det kan være en god øltype til dem, der er ved at lære det syrlige øl at kende. Jeg skal i hvert fald forbi for at smage denne nytårsøl, der er tilsat hindbær.

Bryggeriet Skands, stand 37.

 

3. Preben goes downunder (Saison)

Både Gedigent Håndbryggeri og Pleasanti Street er nye bryggerier for mig. De har sammen lavet en belgisk saison, som er humlet med fine humler fra down under, heriblandt den dejlige Nelson Sauvin. Den har lagret i et helt år. Det lyder spændende.

Sharktorbrewing.dk, stand 17.

 

4. Escape Pod (New England IPA på 6%)

Nu skal der lidt humle i glasset. Humlemestrene fra Dry & Bitter har været på besøg hos Fanø Bryghus. Det er der kommet Escape Pod ud af. Den har været lagret på vanilje. Det bliver interessant at smage det frugtige og juicy sammen med vaniljen. Husk, at Fanø Bryghus også har den fantastiske imperial stout, Red Wedding med, ovenikøbet i flere årgange.

Fanø Bryghus, stand 15.

 

5. Vestkysten i Sigte (West Coast IPA på 7%)

Selvom de hazy New England IPAer også har deres berettigelse, så er det nu også dejligt at få en øl, hvor man kan fornemme bitterheden fra humlen. Og fra Thyras Bryg finder vi en klassisk West Coast, som Michael Lind Olsen har fået brygget hos århusianske Brew42.

Brew42/Thyras Bryg, stand 13.

 

6. Dubbel XX (Dubbel på 6,5%)

Keine Hexerei bragte for alvor Frederikshavn Bryghus frem på ølscenen i Danmark. Jeg vil gerne se, hvad de kan lave, når det ikke er sort og stærkt. Nu må der godt komme lidt farve på øllet. Og hvad er bedre end en god belgisk dubbel.

Frederikshavn Bryghus, stand 12.

 

7. Økologisk Stjernebryg Vintage

En af de klassiske danske juleøl er Stjernebryg fra Herslev Bryghus. Selvom nogle synes at der er tilsat vel meget stjerneanis, så har det altid været en af mine julefavoritter. Og her kan man ovenikøbet få lov til at smage 4 forskellige årgange. Det bliver spændende at sammenligne dem.

Herslev Bryghus, stand 16.

 

8. BARLEY WINE på EG (Barley Wine på 9,5%)

En af mine yndlingsøltyper er Barley Wine. Og det bliver som regel meget sjovere, når der er noget egetræ involveret i processen. Fur Bryghus har for nylig lanceret en ny udgave af deres Barley Wine. Det skal nok blive godt.

Fur Bryghus, stand C-26.

 

9. Founders KBS (Imperial Stout på 12%)

En klassiker inden for imperial stouts kommer fra amerikanske Founders, der for nogle år siden blev købt af spanske Mahou. Kentucky Breakfast Stout er blød og lækker og et rigtig godt eksempel på hvordan fadlagret stout skal smage.

Premium Beer and Beverages, stand 44.

 

10. Baladin Xyauyu (Barley Wine på 14%)

Vi slutter på toppen hos Susanne fra Humledrik der har valgt at tage flere forskellige Xyauyu fra italienske Baladin med. Teo Musso, der står bag bryggeriet, har lavet en hel serie af forskellige barley wines, der er øl fra allerøverste hylde. Den er dyr, men den er god, rigtig god.

Humledrik 2.0, stand 19.

 

Dermed er mine anbefalinger til årets ølfestival i Lokotivværkstedet slut. At vælge 10 øl ud af de mange hundrede øl er svært. Så husk at lade dig inspirere når du går rundt på festivalen. At smage det samme, som vi plejer, udvider ikke vores horisont. Vær nysgerrig. Det kan jo være at du lige pludselig fandt en IPA, sour, pilsner, stout eller noget helt femte, som giver nogle smagsoplevelser ud over det sædvanlige. Rigtig god ølfestival.

Mange ølhilsner

Claus Jacob Wordenskjold
Modtager af Danske Ølentusiasters Regionale Ølpris 2018
www.wordenskjolds.dk

 

Call to action
 
Wordenskjolds
Bøllingsvej 16, 4100 Ringsted
Facebook
 
To change your subscription, click here.