Referat fra Barley Wine smagning 2022

I Wordenskjolds er det 10. gang, at der er afholdt Barley Wine smagning den første lørdag i februar. Efter en aflysning sidste år på grund af Corona, så er vi tilbage. Og nogle af dagens øl var købt ind til smagningen i 2021, men et ekstra år på bagen havde ikke gjort dem dårligt. Tværtimod.

Lidt sygdom gjorde, at vi kun var 11, der skulle smage det gode og stærke øl. I sidste øjeblik kom der en udskiftning. Vi fik mulighed for at smage et hjemmebryg fra Morten Precht, som selv var med og derfor kunne forklare lidt om sin øl, Americano, en amerikansk BW på 10,2% og hele 92 IBU. Humlen kunne klart både smages og mærkes. En meget stærkt felt gjorde dog, at Americano sluttede på 9. pladsen.

Øl nummer 2 var I B Who? på 11% fra engelske Cloudwater, som havde gode frugtnoter af appelsin/abrikos og lidt honning. Ikke så meget toffee og vanilje som lovet. Der var næsten lidt syrligt i starten, som dog hurtigt forsvandt. Desværre var helheden ikke særlig harmonisk og balanceret. Derfor slutter den også på en klar 10. og sidsteplads langt fra de andre.

Herefter gik turen til hollandske Bronckhorster og en Jack Daniels fadlagret BW på 11%. Den har tydelige fad og Bourbon noter. Den ene flaske var mere tør, hvor den anden var sødere. Den er et rigtig godt eksempel på en Bourbon fadlagret BW, dog uden at være helt i top. Der manglede lige det sidste. Den fik karakterer fra 6 – 9 og lander med 7,09 på 8. pladsen, dog med et godt stykke på til 7. pladsen.

Fra amerikanske Barreled Souls skulle vi smage Soul of a Lion, som er et collab med Aslin. Den har været lagret på kirsebær og mørk chokolade. Dagens hidtil mest spændende øl, som næsten havde noter af grøn chilipeber og en kraftig eftersmag af chokolade. Kirsebærrene blev mere tydelige da øllen begyndte at åbne sig. Det var dog en af de øl der virkelig delte vandene. Derfor lander den på 7. pladsen.

I Breda, Holland ligger Brouwerij Frontaal, som i deres core range har Rhodesian. Denne udgave har været lagret på både japanske whisky og Speyside fade. Her kom 10-tallet i brug for første gang. Og her var der næsten enighed om, at der var noget rigtig godt BW i glasset. En flot 4. plads med 8,64.

Det er ikke mange BW jeg har smagt fra Østrig. Bevog vandt en sølvmedalje ved European Beer Star med deres fadlagrede Hagger fra 2021 i kategorien WOOD AND BARREL AGED STRONG BEER. Vi skulle smage 2019 udgaven på 12,2%. En flot dybde i smagen, masser af mørk karamel, lidt kokos og varme fra alkoholen. En fuldt fortjent 5. plads med 8,36.

Fra svenske Poppels skulle vi smage en BW fadlagret på Marsala og Muscatel fade. Det var meget tydeligt at smage. En rigtig god sødme, som tydeligt kom fra fadene. Velbalanceret og lækker kom den i top-3, som vi vender tilbage til.

Så var det tid til den første af to BW fra Estland. Pöhjalas Cellar Series er kendt for at levere gode øl. Og Triple Barrel er ikke anderledes. Tydelige fadnoter og en rigtig god fylde blandet med en god hasselnøddesmag og honningnoter. Endnu en øl til top-3.

Det er første gang jeg har stiftet bekendtskab med Anderson’s Craft Beer fra Estland. Men forhåbentlig ikke sidste gang. Darknight Bourbon BA på 14,8% skulle vise sig at være et meget dejligt bekendtskab. Dagens mørkeste øl og en dybde i smagen som ikke helt var at finde i andre. Her er der også tydelig varme af alkohol. Også tydelige noter af tørret frugt og den efterlader en nærmest krydret eftersmag i munden. Den sidste til dagens top-3 var fundet.

Dagens sidste BW var også den stærkeste på 15% og kom fra engelske Wander Beyond. Deres Old King Cascade havde godt med sødme og dybde, men manglede noget i forhold til de andre fadlagrede øl. Derfor blev det til en 6 plads med 7,91.

Det var ikke meget der skilte top-3: Med karakterne 8,91, 9,00 og 9,27 var det forholdsvis tæt mellem den svenske og de to estiske øl. Men 3. pladsen gik til Poppels og dermed var det de to estiske øl, der kom på 1. og 2. pladsen. 1. pladsen gik fortjent til Pöhjala med 6 10-taller og 3 9-taller. Anderson’s fik 6 9-taller og 3 10-taller på 2. pladsen.

Resultatet af smagningen blev altså:

  1. Triple Barrel (Pöhjala) – 9,27
  2. Darknight Bourbon BA (Anderson’s Craft Beer) – 9,00
  3. Barrel Aged Barley Wine 2021 Marsala And Muscatel (Poppels Bryggeri) – 8,91
  4. Rhodesian BA Blend 2019 Vol. II (Brouwerij Frontaal) – 8,64
  5. Hagger Blend 1019 Blue (Brauhaus Bevog) – 8,36
  6. Old King Cascade (Wander Beyond Brewing) – 7,91
  7. Soul of A Lion (Barreled Souls Brewing Company) – 7,55
  8. Terra Incognita (Bronckhorster Brewing Company) – 7,09
  9. Americano (Hasselvængets bryggeri) – 6,91
  10. 10. I B Who? (Cloudwater Brew Co) – 6,27

Skriv et svar